Арт-терапия при зависимости

Арт терапия като метод за лечение на зависимости

В съвременния свят хората са постоянно подложени на стреса от упорита работа, проблеми в личния си живот, взаимодействие с обществото.Много рядко остава време за вглеждане във вътрешния ни свят. Някой облекчава стреса чрез четене на книги или активен спорт, а някои използват вещества, които променят съзнанието им. Един от най-ефективните начини за възстановяване на хармонията се счита арт терапията.Тази техника е широко използвана при лечението на алкохолизъм или наркомания и помага на пациента да се разбере по-добре.

Концепцията за арт-терапия

Арт терапията е психотерапевтичен метод, който се ползва за откриване на състоянието на вътрешния свят чрез изкуството.Тя допринасят до подобрение на психическото и емоционалното състояние. Метода е широко и ефективно използван в нашият център за рехабилитация при наркотици и алкохол, за да се върне способността на пациента да се свързва с чувствата си. За първи метода е описан от Адриано Хил през 1938. Той забелязва, че изобразителните изкуства помагат на пациентите с туберкулоза по-лесно да преживеят тяхното заболяване.

Най-впечатляващи резултати при прилагане на арт терапия се наблюдават в ситуация на лечение на човек под стрес. Някои изследователи
смятат, че това е един от най-добрите методи за психотерапия, насочен към възстановяване на човек от химическа зависимост. Методи като рисуване,
пеене, танци, моделиране и др. може да се ползват не само в случаи на проблеми, но също така и за профилактика в свободното време. Всеки има нужда от изява. Арт терапията дава възможност на пациента да се запознае с нуждите си, скрити в дълбините на подсъзнанието му.

Как работи арт терапията при зависимите?

Основната разлика между арт терапията и други видове изкуство се крие във факта, че пациента не трябва да се стреми да сътвори добра картина или предмет (перфекционизъм е обща черта за повечето алкохолици и наркомани). Творческият процес трябва да ангажира душата, а не ума. Именно спонтанността при арт терапията позволява на зависимото лице да покаже истинското си „аз“, да изрази истинските си чувства, да се разбере, да се научи да се отворя към хората и да приема себе си такъв какъвто е. Целта на арт терапията е да се отклони вниманието от желанието за постигане на резултати и да се въвлече зависимия в процеса на изразяване на емоциите и чувствата идващи от вътрешния му свят.

Арт терапията допринася за постигане на вътрешна хармония и спокойствие. Породилите се чувства и емоции в творческия процес помагат на наркомана или алкохолика да се освободят от оковите на ненужни и дълбоко подтискани във времето емоционални тежести. Човек, който е запознат със своя вътрешен свят е в състояние да направи преглед на възгледа си за живота и да преоцени своите възможности. Ето защо арт терапията се използва често в рехабилитационни центрове за лечение на пациенти от алкохол или наркомания.

Арт терапия в „Ново начало“ 

В нашия център се провеждат редовни терапевтични сесии с арт терапия.
Този процес може да изглежда като час по изобразително изкуство в училище, но това не е така. Тези сесии се провеждат под формата на игра, в приятна и спокойна атмосфера с неангажираща музика за фон. Дискусията, анализа и обратните връзки след всяко занятие спомагат не само за откриване на несъвършенствата на характера у пациента. Арт терапията помага да се определят най-доминиращите чувства и да се изяснят отношенията между членовете на групата.

Арт терапията вкарва разведряване в процеса на възстановяване  и спомага за обединението на групата. Сред способите за лечение на пристрастяване, които се използват в нашия център, арт терапията е един от най-популярните методи за пациентите. Тези групи са част от ТО „Ново начало“ , ЗЖ „АНИМА“ и дневен център „Ново начало“ се извършват редовно в рамките на графика ни.