Психотерапия и зависимости

Psihoterapija-i-lechenie-narkomanii

Психотерапията е един от най-успешните методи за лечение на зависимости. Трудно може, помощта оказана от професионалист в началния етап на лечение, да бъде заменена от по-продуктивни методики. Психотерапията е заложена в основата на терапевтичните общности, защото пристрастяването е и психологическо, което поражда силното желание за употреба, отново и отново. За да започне рехабилитация е необходимо да се премине през етап на детоксикация, и след това идва етапа за психологическа помощ при резидентите. Един опитен терапевт, може да помогне на зависим да се отървете от манията си да употребява и да се постигне трайна ремисия.

Ролята на психотерапията за лечение на зависимост

За психотерапията се определени различни роли при лечението от пристрастяване. Основните и цели са:

– Определяне на причините, които са задействали злоупотребата и нейната прогресия;
– Премахването на тежкото наследство от употребата (желанието за употреба);
– дълбочинно изследване за травми от детството, пречещи в настоящето;
– Адаптиране на зависимият към нормите и условията за живот в обществото;
– Мотивация за духовното развитие и самоусъвършенстване във всички сфери на живота.

Има два вида на психотерапията за зависими. Индивидуален подход, който се прилага с цел: резидента да осъзнае и приеме своята зависимост, и да се мотивация за започване на процес на възстановяване. Важно е, в сесии с психотерапевт, зависимият да бъде максимално откровен, за да се постигне максимален ефект. Групова психотерапия, която включва открити разговори между зависими. Терапията е насочена към членовете на групата да бъдат обединени от една обща цел – да прекратят употребата.

geshtalt-terapija-768x371

Опита ни през годините, показва, че успехи в лечението и постигането на по-горе поставените цели, има когато се прилага съвкупност от различни психологически подходи в различните етапи. Взимайки в предвид индивидуалността на всеки резидент, най-добри резултати дават прилагането на Психодрама, Психоанализа, Арт-терапия, Фокус-групи, елементи от Гещалт, семейни констелации и когнитивно-поведенческа психотерапий. В процеса на лечение, резидентът преживява различни ситуации: обида към родители, страхове, недовършени любовни отношения, и т.н. Терапевтът помага на резидента. Но това не е достатъчно. Важно е да се работи едновременно и със семейството на зависимият. Те трябва да знаят как да се държат в негово присъствието, за да не се влоши заболяването.

Основни психотерапевтични техники

Има няколко ефективни методи на психотерапия, които се използват в процеса на рехабилитация на наркомани, алкохолици и тези, страдащи от други зависимости:

Арт терапия – изразяване на мисли и чувства чрез различни изображения. В този случай резидента изразява чувствата си, без да вреди на себе си или другите. Терапевтът дава обратна емоционална връзка, която може да регулира поведението на зависимият в бъдеще.

Личностно израстване – работа, насочена към получаване на специфични умения. В процеса на своето развитие в резидентът има силно желание за постигане на нови висоти, оставяйки след себе си следа. В края на програмата човек се отървава от натрапчивата идея да употребява и започва да живее пълноценен живот.

duhovnye-rost-narkomana

Телесно-ориентирана психотерапия– метод, който позволява да се установи връзка между резидента с чувствата му. Да ги улавя и разпознава. Излизайки от стереотипа на употребата: имам вещество, употребявам – добре съм, нямам – зле ми е, живота придобива цвят и човек намира смисъл да се бори.

 
Прилагането на психотерапия в лечение на пристрастяване е ефективно на всеки етап. Много хора се обръщат към специалисти, и след няколко сесия стават наясно с проблема си, и вземат решение да се подложат на рехабилитация.