Често задавани въпроси за хероин: употреба и зависимост

Хероинът е коварен наркотик, класифициран в Европа като вещество, което не се използва с медицински цели и има висока степен на пристрастяване. Въпреки, че повечето хора знаят, че употребата му е опасна, без отговор остават въпроси свързани с: „Как човек се пристрастява?“ и „Как се лекува хероинова зависимост?“. Ето и някои от най-често задаваните въпроси за употребата и злоупотребата с хероин:

Как мога да разбера дали близък човек е употребил хероин?

Трудно можете да не забележите, ако ваш близък е употребил хероин. Обърнете внимание дали проявява следните симптоми:

– изглежда Ви отпаднал, уморен, задрямва;
– при разговор с него не противоречи, а се съгласява;
– изпитва трудности да се съсредоточи или концентрира в действията си;
– забавено дишане и сърдечна честота;
– гадене или повръщане;
– бледа кожа;

Как ще разбера, че член на семейството ми е пристрастен към хероина?

Пристрастяването към хероин се случва бързо. След като човек е зависим от наркотика, ако има забавяне в приема му, човек започва да изпитва симптоми на физическа абстиненция, които могат да включват:

– болки в мускулите и костите;
– обилно изпотяване;
– хрема с прозявка и сълзи;
– настръхване на кожата;
– стомашни спазми, повръщане и диария;
– безсъние

Появява се също и психологическа абстиненция. Пристрастеният към хероина има силно влечение и стремеж да употреби отново, за да се „надруса“. Има идея как да се снабди и да употреби, и става агресивен и отхвърлящ към всеки, който го отклонява или го забавя в осъществяването и. Речника и изражението му може да се променят, тъй като приоритет е употребата на наркотика.

Как хероина повлиява на бременността? Подходящо ли е лечение, или трябва да се изчака раждането на детето?

Хероинът е опасен наркотик на плода. Без лечение, бременната жена може спонтанно да абортира. Въпреки това, внезапното спиране на наркотика не се препоръчва. Поставяне под лекарско наблюдение и медикаментозна детоксикация са предпочитаните методи, за да се излезе от физическото пристрастяване и да се даде на бебето по-добър шанс в живота.

Какво да направя, ако близък приеме свръх доза хероин?

Звъните веднага на 112. Повикайте спешна медицинска помощ, те ще поставят лекарство наречено налтрексон, което е антагонист и се прилага при предозиране. Ако сте загрижени, че вашият любим човек може да предозира, разберете повече за това лекарството. Когато човек излезе от колапса след предозиране и се стабилизира, най-добрият вариант е да помислите за лечение в специализирано заведение за наркомании.

Как мога да убедя близък да се лекува, ако той не иска?

Не винаги е лесно да се убеди пристрастен човек, че е необходимо да постъпи в център за лечение на зависимости. Посъветвайте се с консултанти по зависимости. Съвета и намесата от тяхна страна може да Ви е от полза.

Как се лекува хероинова зависимост?

Има няколко различни методи за лечение на опиатна зависимост. Медикаментозно лечение в психиатрично отделение или метода на терапевтичната общност,където се полагат дългосрочни грижи и проследяващи действия, за да се гарантира, че вашият близък ще получи всички ресурси, които са му необходими за изграждането на нов начин на живот във възстановяване.

Какви са вашите въпроси за злоупотреба с хероин и пристрастяването? Свържете се с нас днес, за да научите повече какви възможности за лечение предлага ТО“ Ново начало, и как ние можем да помогнем на вашия любим човек.