Зависимост – как се проявява болестта?

Пристрастяването към ПАВ (психоактивно вещество) е болезнено, води до деформация на личността и разрушава тялото на човек. Болестта на зависимостта често пъти се нарича пристрастяване. Механизмите, по които възниква и протича се изследват дълги години от медицината и психологията. Предразположенността към зависимост се корени в детството или може да се предаде по наследство. Социалната среда също е съществен фактор за развитието на болестта.

Прилики и разлики на различните зависимости

Всички пристрастявания ги обединява едно – желанието на човек да избяга от реалността. Средства за тази цел са различни. Условно те могат да бъдат разделени по област на въздействие:

– върху тялото – злоупотреба с храни, алкохол, секс, наркотици, лекарства;

– върху външния свят – работохолизъм, компютърни игри, интернет, хазарт;

– върху емоциите и преживявания – любовна зависимост, изграждане на измислена реалност с помощта на фантазии.

Човешкият организъм е адаптивен и приспособим към влиянието, което му е оказано от външният свят или от веществата, които приема и толеранса му се покачва. Той постепенно увеличава дозата или увеличава количеството на сили и време, които изразходва в професията си. Реалният свят престава да съществува за него, той е „погълнат“. Често това завършва с крайно изчерпване на силите, както физически така и психически  или смърт.

Основни видове зависимости

Алкохолизмът. Влечението на човек да консумира алкохолни напитки се увеличава постепенно.В началото на болестта са приятните моменти и чувства, давайки допълнителни щрихи и нюанси към възприятието на заобикалящата реалност. Постоянството в употребата превръща нормалното телесно функциониране и социалните ангажименти невъзможни без употребата на алкохол. Човек губи приятели, семейство, работа. Той става безразличен към всичко. Често лечението на човек от алкохолизъм се определя като шанс за спасение. Въстановяването от пристрастяване не може да се случи без човек да го желае.

Наркоманиите. Развиват се по-бързо, отколкото алкохолната зависимост. Към някои видове наркотици пристрастяването идва след две-три употребени дози. Употребата на наркотици влошава общото здравословно състояние и води до постъпване в болница или психиатрия, до затвор, до болезнена
раздяла, до смърт от пре-дозиране или до въстановяване. Човек постепенно се обгражда и комуникира с група от хора, употребяващи наркотици, които активно възпрепятсват всеки опит на член на групата да прекрати активната зависимост.

Злоупотреба с медикаменти. Лекарствата, които предизвикват пристрастяване, са успокоителни, битова химия, приспивателни, технически разтворители. Тази зависимост е разпространена сред
тийнейджърите, които се събират в групи за да извършат опасен експеримент. Резултатите често са трагични – необратима дисфункция на жизненоважни органи.

Хазарт. Тази зависимост не се развива като се използват психоактивни вещества(често пъти е съпроводвана от такива), но тя протича в рамките на общите закони, присъщи на всички зависимости. С течение на времето, зависимото лице престава да се контролира и разпределя средствата и времето си, като се отдава изцяло на залозите;

Компютърни игри и интернет. Тези зависимости са сравнително нови и в последно време изледванията и анализите, които се правят се увеличават. Зависимите намаляват до прекратяват живите си социални контакти, патуванията, разходки, спорт.  Появяват се телесни симптоми, като обездвижване, намален апетит, силно раздразнение от светлина, гръбначни изкривявания, загуба на представа за времето, зрителни смущения, засилване на отрицанието към всичко, което не е свързано с компютър, безмислие, безразличие и незаинтересованост. Човек започва да живее друга реалност, вярвайки че притежава уменията, опита и силата която героят му  от компътърната игра притежава.

Работохолизъм. Страдащите от тази зависимост пренебрегват своите лични проблеми, време и отношения за сметка на проблемите в работа. Началниците обичат такива служители и ги насърчават и окуражават, в чести случаи прилагат натиск, за да дистанцират работохолика от неприятната реалност.

Има и други видове зависимости. Границата понякога е неясна и е трудно да се определи къде
свършва контрола и започва патологията. С лечение и диагностика на зависимости са ангажирани
психотерапевти, психолози,хора с личен опит, които са преборили зависмостта и помагат на други страдащи.
За всички видове зависимост трябва да потърсите професионална помощ.