Как да помогнем на зависим?

Зависим в семейството е огромна скръб, предизвикваща усещане за безнадеждност и отчаяние. Борбата с вредната склонност отнема на близките всичките им сили, но до победа не се стига. За това, как да се помогне на зависим са написани много книги и статии. Изправени пред проблема, много роднини на употебяващ наркотици и/или алкохол губят ориентация, посока и поле на действие. Опитвайки се да окажат помощ, те със своето поведение нанасят още по-големи щети, които стимулират употребата на любимият им човек.

Типични грешки в помощта към зависимия

Да се откажеш от болния си син, съпруга, събруг или дъщеря, като същевременно да запазиш себе си като личност звучи като да извършиш предателство и предизвиква чувство на възмущение. Когато член на семейството страда от болестта на зависимостта, той не престава да бъде част от него. Като такъв всеки иска да му помогне да не страда. Ето и някои грешки които не правете:

– да осигурите пари или средства за набавяне на вещество за употреба ( наркотик, алкохол);
– да откупувате заложени от зависимият техника или бижута или да купувате отново продадени такива;
– да изплатите дългове към лихвари, банки, дилъри, заведения, близки хора;
– да ходатайствате пред работодатели, училище, университети;

Подхождайки по такъв начин, лесно може да се попадне в капана на съзависимостта и да изградите деструктивни отношения. Да се смята за помощ горе изброените действия е илюзия. Те подхранват болестта на зависимостта и я засилват с още по-голям интензитет. Най-важното, когато общувате с употребяващ близък човек – спрете да смятате себе си за спасител, невинна жертва или тиранин. Никой не може да се излекува от зависимост вместо друг, да взима решения вместо него. Не трябва да се поема такава непосилна отговорност. Когато дълго време инвестирате огромни усилия-безрезултатно, нормално е да се почувствате обидени, не разбрани, не оценени, провалени и дори жертва. Ядосването, крещенето и морализирането в комуникацията помеждуви няма да променят нищо, а зависимият ще продължава да консумира. Нажежаването на емоциите в отношенията ще обърне процеса на помощ и цялата енергия ще е безполезна.

Как да мотивираме зависим да се лекува?

Ако сте отчаяни и не знаете как може да се помогне на зависим, достатъчно е да се възползвате от опита на други близки на зависими, които са взели решение да променят собственият си модел на поведение. Първото нещо, което трябва да направите е да предприемете следните мерки:

1. Да започнете да цените и уважавате себе си. Трябва да предпазите собственият си живота от този на зависимия, който не желае да приеме помощ. Не трябва да си жертвате желанията и плановете заради необходимостта от спасяването му. Правилното е да помогнете на себе си, а след това да мислите за зависимия.

2. Спрете да подържате зависимия. Отстранете го от дома си. Ако това е невъзможно, прекратете да му давате пари, да осигурявате храна, изнесете всичко ценно, не се подавайте на изнудване и манипулации. Зависимият е длъжен да се справя с трудностите си самостоятелно.

3. Признайте неговоте право да управлява собствения си живот. Всеки пълнолетен човек сам е отговорен за своите постъпки. Да изпитвате вина и срам към зависим близък е неразумно.

4. В критични ситуации, ако близкият е в безсъзнание, спряло дишане или започва да повръща, незабавно потърсете медицинска помощ. Лекарите често се сблъскват с последствията от употребата при завсими и адекватно могат да му помогнат.

Леталният изход е най-трагичният развой на болестта на зависимостта. Колкото по-рано близките се осъзнаят, и спрат да се намесват активно в делата на своя роднина, толкова е по-голям шанса, че той ще се лекува. Към мисленето в посока на това как да се помогне на употребяващия, трябва да се знае, че болестта на зависимостта е хронично-рецидивираща. Въпреки това, има милиони хора по целия цвят, които доброволно се съгласиха да се възстановяват, и след преминаване на курс на лечение и рехабилитаци, са се отърсили от манията за употреба на психоактивни вещества и живеят пълноценен начин на живот, бъдейки отговорни и продуктивни членове на обществото и семействата им.