Наркомания сред децата в училищата

Наркоманията сред децата в училище –  особености и причини

Наркоманиите са глобален проблем. Тази болест унищожава семейства, осакатява съдбата на хората, като ги превръщат в роби на своите страсти. Наркоманията сред учениците достига нови рекорди. 13 години е средната възраст, на която юноши се „запознават“ с вещество. Според официални данни, в гимназията 2-3 ученика от клас са опитвали наркотик, в по-горните курсове числото се увеличава до 20-30 процента. Експерти по наркотици смятат, че реалната цифра е по-висока.

Особености на детската наркозависимост

Употребата на наркотици сред учениците се счита за модно. Ако ученикът не е опитвал, то той рискува да се превърне в „загубеняк“ сред съучениците си, а понякога дори и да бъде отхвърлен от тях. Популярността на различните субкултури само добавят масло в огъня. Водещо течение сред младите хора е четенето на книги с описан „приказен свят“, видян под въздействието на наркотично опиянение от автори като Карлос Кастанеда, Ъруин Уелш и др. Идоли на много са певци като „Спенс“, „Криско“, „Димчо“, „Каската“, „Гарджока“, „F.O.“, „100-кила“ и др., защото в техните текстове се пее за употреба на наркотици.
„Веднъж на купон ми предложиха да пуша марихуана, но аз отказах. На следващия ден, съучениците ми някак странно ме гледаха и страняха от мен. Една седмица по-късно вече пушех „бонг“ с тях. До вечерта бях „на щайга“ пиян и дрогиран. Мислех си че е много яко.“

Роля в бързото нарастване на употребата на наркотици сред децата в училищна възраст играят и филмите. Почти всички ученици многократно са гледали спорни филми като „Трейнспотинг“, „Бялата крепост“, „Реквием за една мечта“, „Вълкът от уолстрийт“ и т.н. В пубертета смисъла на тези филми се възприема твърде изкривено. След гледане на такъв филм, всеки мисли за това как да опита някаква дрога, която лесно може да се поръча онлайн или да си купи от приятел.

Причини за пристрастяването сред децата в училищата

В действителност, факторите, които провокират употребата на наркотици от деца, са свързани. Те не са единствено във възпитанието на детето, има и други причини, основните от които са:
– Емоционална нестабилност;
– Желанието да изглеждат по-зрели сред връстници;
– Натиск от страна на по-утвърдени приятели;
– Банално детинско любопитство – Какво е „дрога“?
– Тийнейджърска депресия и неразбиране от страна на родителите;
– Заетостта на майките и бащите, не забелязващи проблемите на детето.
Малко ученици могат да си признаят пред класния ръководител или родителите,че са употребявали наркотици, защото се страхуват от грешно разбиране и последващо наказание. Прикривайки проблемите си тези деца продължават да употребяват, докато не се осети нуждата от специалист по лечение на зависимости.

Симптомите на употребата на наркотици от подрастващите

Първите признаци на употреба на наркотични вещества при едно дете, могат да се забележат седмица по-късно. Много родители смятат, че изоставането в училище, отсъствията, късното прибиране вечер и конфликти с други деца са проява на пубертета и не обръщат достатъчно внимание на
предстоящото бедствие. Необходимо е сериозно да внимават, ако се забележат следните симптоми:
– редовни промени в настроението, съпроводени с викове или желание за изолация;
– рязка промяна в кръга на приятелите и пълно безразличие и не зачитане на семейните ценности;
– зачервени очи, стеснени или разширени зеници;
– некоординирани (непохватни) движения;
– внезапно бледо лице, и синки под очите;
– влошаването на паметта и умствените способности;
Ако забележите, във вашето дете по-горе описаните симптоми – опитайте се спокойно, без „осъждане“ да говорите с него. Може би това е била еднократна употреба и детето ви да не иска повече да пробва. Ако разговора не повлияе – потърсете професионална помощ, дори ако изпитате срам, че е за вашето дете.
За съжаление, наркоманията сред децата в училищата е много подобна на рака: много по-лесно е да се предотврати, отколкото да се лекува. Личният пример на родителите, доверени взаимоотношения в семейството и любовта към детето са една проста рецепта за превенция на употребата на наркотици.
Основна грешка на родителите е да се превърнат в съзависими, криейки дълбоко в съзнанието си проблема на детето им. Осъзнавайки го се появяват и решенията.
Следващата стъпка е да се потърси помощ от юношески психолог-специалист по зависимости.