5 митa, как може да се прекрати употребата на наркотици

5 митa, как може да се прекрати употребата на наркотици

Съществуват митове сред употребяващите наркотици, които не рядко могат да се чуят. Как са се зародили – не е известно. Едни и същи заблуди са толкова вкоренени в съзнанието на употребяващите наркотици, че и до днес много от тях вярват в легендите за това, как можете да се откажат от наркотиците. Ако единият метод не проработи, те отиват на другия. Броят на неуспешните опити може да продължи вечно, но краят е винаги един и същ – затвор, болница или смърт.

Заблуди сред наркоманите, които искат да прекратят употребата

За тези, които са решили сами да се откажат от употребата на наркотици, сме съставили списък на основните „Начини“, който не са проработили за десетки хиляди зависими. Митовете за методите за „Изчистване“ продължават да се размножават, но не водят до желания резултат. Дори когато наркомана осъзнава дълбоко в сърцето си, че е време да потърси помощ, той продължава за пореден път да се опитва да „спре“ по свой собствен начин.

„Изчистване“ със стимуланти

80% от хората с опиоидна (хероин, метадон, морфин, опиум) зависимост, с които сме разговаряли и които са потърсили съвет или помощ в нашата програма за рехабилитация, споделят че имат минимум по един опит да се лекуват сами, като са започвали да употребяват стимуланти (кокаин, амфетамин, пико, екстази или кристали) вместо тяхното вещество. Ефекта на абстиненцията временно е притъпен докато са под въздействието на стимуланта, но след отшумяването на неговото действие, абстиненцията се завръща с по-голяма сила. Болката и неразположението стават непосилни и наркомана „свежда глава“, и употребява отново опиоид.

„Отказване с помощта на MST!“

Мнозина смятат, че е достатъчно да се запасят с MST, и „Изчистването“ е осигурено. Това е още едно погрешно схващане. MST е лекарствен продукт, който по своето действие е сходен с това на хероина. Приема на таблетки MST по време на абстинентния синдром, всъщност е продължение на употребата. Още повече, действието на MST е сходно като при хероино, но ефекта от взимането му не е същия, липсва еуфорията, поради което в чести случаи зависимия превишава нужната доза MST многократно. След като MST-то свърши, синдром на абстиненцията се появява отново, което води до поредното прекратяване на лечението.

Прием на транквиланти и хапчета за сън

Прилагането на транквиланти и приспивателни лекарства по време на изчистването значително облекчава симптомите на абстиненция. Ако един наркоман е решил да се откаже да употребява, медикаментозна намеса за първия етап е наистина необходима. Но процесът на прием на медикаменти трябва да бъде контролиран. Наркоманите се опитват да се сдобият с колкото се може повече приспивателни и транквиланти, започват да ги приемат в големи количества, често ги смесват с алкохол. Резултатът от такова „Изчистване“ може да бъде трагичен – смърт от свръхдоза лекарства. Повечето не се справят с абстиненцията и прибягват до следващата доза наркотик.

Метод на намаляващата доза

Мита сред наркоманите, които са решили да спрат с постепенно намаляване на дозата, води до провал.
Тази легенда е разпространена сред опиоудните наркомани. „Днес ще употребя 1 грам (примерно), утре 0.9, вдругиден 0.8, в сряда, още по-малко“, Въпреки това, като се опитва човек да се справи самостоятелно, почти винаги завършват с неуспех. Наркоман, който реши, че той може да контролира употребата – след няколко седмици отново се оказва на „Черешата“. Метода на постепенното намаляване на дозата важи само при прием на лекарства в болница под наблюдението на лекар.

Облекчение на абстиненцията с помоща на алкохол

Една от легендите, която е причинила най-ужасните последствия на наркоманите. Болшинството от случаите на хора, които са спряли да употребяват наркотици с помоща на алкохол, в бъдеще е необходимо да се лекуват от алкохолизъм. По време на опиянението от алкохола, желанието да се употребява любимо вещество става много по-силно. Повечето се потдават,  прекрачат границата и употребяват една доза, но тогава те не са трезви, което често става причина за свръхдоза. Няма да говорим за „лудото“ поведението на наркоман, който се напива на алкохол – всеки зависим толкова добре разбира за какво става въпрос.

За тези, които вече многократно са се опитвали да се откажат от наркотиците сами с помощта на по-горе изброените начини, става ясно, че всички те са обречени на неуспех. Мисълта за постъпването в център за пълна рехабилитация поражда предразсъдъци и страх. Страх от неизвестното: дали лечението в центъра ще е ефективно и той ще има пълноценен начин на живот? Наркомана може дълго време да размишлява по този въпрос, да таи резерви, да се самосъжалява и да обвинява всички околни за проблемите му или може да се обади на нашите специалисти от ТО „Ново начало“ и да се подложи на рехабилитация. Ние сме готови винаги да помогнем на човек да откаже наркотиците, ако той наистина иска да промени живота си!